Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
John Waterloo van Geuns (1874-1927) promoveerde in 1903 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was de eerste chemicus in dienst van de Bataafse Petroleum Maatschappij, die tot dan toe het domein was van geologen en mijningenieurs.

Tijdens het eerste deel van zijn carrière hield hij zich bezig met het ontwikkelen van diverse bijproducten van petroleum. Hij kan worden gezien als één van de grondleggers van de petrochemische industrie. Later raakte hij geïnteresseerd in de wisselwerking tussen licht en materie. Hij verwierf een aanzienlijk vermogen en overleed op relatief jonge leeftijd.

Oprichting van de stichting

Zijn weduwe, Catharina (To) Priem-van Rossum du Chattel (1883-1961) richtte in 1957 de Stichting 'John van Geuns Fonds' op, ter nagedachtenis aan haar eerste man. Na haar dood ontving de stichting een deel van hun nalatenschap. De stichting heeft als doel “de bevordering van de studie van de chemie aan de universiteit van Amsterdam, meer in het bijzonder waar het betreft chemische onderzoekingen, die verband houden met de wisselwerking van licht en stof of de toepassing of verbetering van lichtbronnen.”

Raad van Bestuur

Het bestuur bestaat uit drie hoogleraren chemie van de Universiteit van Amsterdam, een emeritus hoogleraar accountancy en twee familieleden van de oprichtster, mevrouw Priem-van Rossum du Chattel:

Prof. dr. W. J. (Wybren Jan) Buma (voorzitter)

Drs. D.S.W. (Duco) Merkens (secretaris/penningmeester)

Prof. dr. A.M. (Fred) Brouwer

Prof. dr. C.J. (Kees) Elsevier

Prof. dr. J.J.A. (Hans) Leenaars, RA

Ir. A.E. (Ariëtte) Dommering